Les tribulacions d’ERC a l’ajuntament de Barcelona

He volgut esperar a que Jordi Portabella es decidís i anunciès quina si ERC es mantindrà dins del govern de l'ajuntament de Barcelona o quedarà fora. Primer per respecte al temps de decissió d'ERC i segòn per saber finalment que faran.

En tot el que ha voltat la decisió s'ha escoltat molt de soroll, moltes opinions i extranyament molta tranquilitat. En general s'ha entomat molt bé aquesta decisió, tant per part del PSC i d'ICV la decisió ha sigut agafada de la millor manera, amb respecte. ERC es mantindrà fora del govern de l'ajuntament de Barcelona per primer cop en la historia democràtica de la ciutat.

[@more@]

Respecte a la decisió jo crec que ERC ha encertat, i si no ho haguès fet no soc ningú, militant d'un altre partit per dir-lis el que han de fer o deixar de fer. No faré això que ha fet CiU de dir-lis que són uns xixarel·los, uns exaltats poc fiables que no saben governar o ser un partit madur. Tampoc ho crec.. cada partit té les seves raons i les d'ERC hi són fonamentades.

Segúrament electoralment els hi anirà millor estant fora i donant suport puntual per poder diferenciar-se i tenir un projecte propi més definit de cara al seu electorat. Segúrament també a l'ajuntament de Barcelona li calia un petit remenament de fulles per a que els que hi són no s'adormin.

Ara bé, jo no coincideixo amb l'analisis que ha portat a ERC a pendre aquesta decisió. Crec que la decisió és bona per ERC, però no pels arguments que ells hi donen. No sé quina “bruixa Lola” i quina bola de cristall han mirat per creure que tenien bones espectatives a les eleccions. La gestió a l'ajuntament de Barcelona per part d'ERC ha sigut en el millor dels casos invisible i discreta, amb algunes llums com el “Bicing” però en general poc lluida. “L'estil Portabella” de govern era no enmerdar-se en la gestió municipal i enrocar-se en àrees que tampoc han sabut explotar bé: Jordi Portabella era el tinent d'alcalde dels mercats i del zoo, la resta d'àrees no les han aprofitat i no han marcat diferència i eren àrees de promoció econòmica, joventut i noves tecnologies, entre d'altres, que podien haver gestionat amb més llums. I no carrego contra els regidors titulars d'aquestes àrees que no han fet una gestió més dolenta que els seus antecesors, sinò en la manca de lideratge d'ERC i de Portabella en general que ha deixat apagades aquestes àrees.

Portabella semblava que volia passar de puntentes en l'ajuntament, aquell noi que semblava que li anava això de trepitjar territori i barrejar-se amb la gent quan es presentava fa 2 eleccions com algú que li agradava agafar el metro, ha pujat al núvol de codejar-se amb només gent com ell, s'ha hipertecnocratitzat (gairebé fins al punt al que va arribar el Clos) i tenia una visió bastant delusiva de la ciutat. I la seva actitut als fets del Carmel em remeto, mentre els regidors, gairebé tots, inclòs algún regidor del seu grup, es van llençar al cos a cos amb els veins per aguantar les seves queixes i intentar respondre a les seves necessitats, per al Jordi Portabella semblava que això no anés amb ell.

Durant la campanya a més, ERC ha sigut a Barcelona com una compresa moderna, no s'ha notat gairebé. Al carrer ni se'ls ha vist, la seva forma de fer política a l'ajuntament s'ha contagiat a la seva campanya. Semblava que no haguès governat durant 4 anys i va carregar contra ICV amb la seva política d'habitatge (quan tal vegada els hi haguès anat millor intentar explicar el seu programa, que el tenien, però no va exercir el lideratge per poder mostrar-ho). No sé realment com podien tenir espectatives de treure més amb la nefasta campanya que han portat i saben com ho sabien que una part important de vots venien “prestats” de CiU i que en qualsevol moment podien tornar.

Crec que a ERC els hi anirà millor estant fora del govern, primer per a que els seus dirigents es desburocratitzin i destecnocratitzin. Una temporada a l'oposició tenint que cercant complicitats amb els veins sense la pantalla d'un exercit de funcionaris i tenint que fer propostes per a tots els àmbits de gestió els hi farà redefinir el seu projecte i sobretot el seu lideratge.

Amb tot, jo crec que ERC a la ciutat de Barcelona té “bona fusta” i que més tard o d'hora tornaran a tenir responsabilitats a la ciutat, han de definir el seu model, la seva forma de pensar la gestió pública i el seu compromís i aquest temps a l'oposició els hi anirà bé. Ja sigui novament amb el tripartit o amb una suposada coalició amb CiU, ERC té camp per correr. Però ara per ara ha de refredar el seu propi souflé, donar-se unes quantes dosis, el seu líder Portabella, de realitat.

Amb la decisió d'ERC segúrament a llarg termini guanya la ciutat de Barcelona, per molt que deixi l'escenari de govern de la ciutat molt inestable (i potser també va bé que el bipartit ICV-PSC s'ho hagi de currar molt més per poder afinar molt millor les demandes dels ciutadans).

 

Altres "blog-reactions" sobre el tema:

Jordi Corona ERC- HortaGuinardó

Pere Nieto ICV – HorgaGuinardó

Lluís Pérez  ERC – El Prat

 Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una comentari en l'entrada: Les tribulacions d’ERC a l’ajuntament de Barcelona

  1. Lluís diu:

    Quasi res a afegir 🙂

Els comentaris estan tancats.